Kategóriák
Tudástár

ALERGIA MENTES ÉLET

Akármennyire is tisztának tűnik, a leggondozottabb lakás sem pormentes. A köznyelvben házipor-allergiának nevezett betegség okozója valójában nem a házipor, és még csak nem is a háziporatka, hanem annak mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló, beszáradt ürüléke. Ezt belélegezve, megérintve jellegzetes allergiás tünetek jelennek meg. A lakáson belüli allergének közül a háziporatka okoz leggyakrabban légúti allergiát.

HÁZIPORATKA

A túlélésüket, szaporodásukat sokszor a belső térben tartózkodók is előszeretettel segítik a lakások túlfűtésével, a belső levegő magas nedvességtartalmával. Érdekes, hogy az emberi testfelületről közvetlenül lekerülő felhám az atka számára teljesen emészthetetlen, sőt annak zsírtartalma kifejezetten mérgező is rá nézve. Ezért az atka más, élőlényekre van utalva, mint például a velük együtt élő egyes penészgombafajok. A penészgombák által átalakított felhám már megfelelő az atka táplálkozására.

A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb módszer az atkák elleni harcban. A légszűrők a levegőben keringő allergének kiszűrésére alkalmasak. A légszűrők alkalmasak a légtérben lebegő részecskék, pl. atkák és háziállatszőrök, pollenek, gombaspórák, füstrészecskék kiszűrésére.

SZAGANYAGOK

Szaganyagok keletkezhetnek különböző légszennyező forrásokból kikerülő gázok és gőzök által. A kellemetlen szagú gázok között megtalálhatók pl. aldehidek, merkaptánok, ketonok, aminok, kis molekulájú zsírsavak, észterek, szerves savak, egyszerű és aromás kéntartalmú vegyületek is. Ezek a szaganyagok már kis koncentrációban is jelentős szaghatást okoznak otthonának környezetében.

A szaganyagok hatásai: allergiás reakciók, köhögés, légzési zavarok, légzésszámváltozás, kapkodó légzés, kábultság, alvászavarok, fejfájás, láz, rosszullét, gyomorpanaszok, étvágytalanság, élelem- és folyadékfelvétel csökkenése, émelygés, hányinger, hányás.

SZŰRŐK

A szennyező anyagok és a lebegő por (szmog) nagy részét a légkezelő szűrői kiszűrik, 2018 júniusától új szabvány váltja fel a régi (2012 óta érvényben lévő) szabványt. Ez az ISO 16890. Az új osztályozási rendszer egyszerűbb, áttekinthetőbb, és csupán négy besorolást tartalmaz.

Az új szűrőosztályok elnevezése egyszerűen a részecskeméret megnevezését használja, a kiszűrt elemek arányával kiegészítve (legalább 50%).
A negyedik szűrőosztály a PM10 kategóriában 50% alatt teljesítő szűrőkre vonatkozik (durva szűrők). 

Minden levegő szűrő besorolható az alábbi osztályok valamelyikébe.

Ha további érdekességeket olvasna a központi hővisszanyerős szellőztető szükségességről, akkor töltse le a kisokosunkat, írjon nekünk.

WIBA AIR A KOMFORT SZELLŐZÉS ÉRDEKÉBEN

Ha felkeltettük érdeklődését, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot és ismerje meg a lehetőségeit! Kérjen ajánlatot:
– telefonon: +36 30 218 6977
– e-mailen: info@wiba.hu
– személyesen: 4029 Debrecen, Eötvös u. 37. 3/2.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük