Kategóriák
Tudástár

ENERGIATAKARÉKOS

ENERGIACÍMKE

2016 január 1-től a gyártóknak energiacímkét kell a központi hővisszanyerő gépeken feltüntetniük. Eddig is kötelező volt ugyan, de a módosított TNM külön kiemeli az energiacímke használatát. 

Az energiacímke adatai
A fajlagos energiafogyasztás egy olyan együttható, amely kifejezi a szellőztetéshez felhasznált energia mennyiséget egy lakás vagy épület fűtött területének egy négyzetméterre számítva. A befújt levegő mennyisége, a visszanyert hő és nedvesség mennyisége, a ventilátorok és a kezelőpanel minősége is befolyásolják az energiahatékonysági osztályba való besorolást.

Az energiacímkén megtalálható:

  • a hővisszanyerő légszállítása 100 Pa légcsatorna ellenállás és 100% ventilátor fordulatszám esetén
  • a hővisszanyerő zajszintje 70% ventilátor fordulatszám esetén
  • az energetikai besorolás, az energiahatékonysági osztályok betűrendes osztályozása A+ -tól G-ig terjed
ÉPÜLETENERGETIKA ÉS HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZÉS 

Az ablak nyitása huzamosabb időre az év nagy részében nem lehetséges, mert a külső levegő vagy alacsonyabb vagy magasabb mint a kívánatos, ezért vagy hideg vagy meleg levegő lép be a helyiségbe. Ennek a friss levegőnek a felmelegítéséhez vagy lehűtéséhez energia szükséges. Ez a filtrációs hőveszteség.

A filtrációs és a transzmissziós veszteségek együtt adják az épület teljes hőveszteségét, amit a fűtési rendszer hivatott kompenzálni. Ha egy épületnek nincs sem filtrációs sem pedig transzmissziós hővesztesége, akkor fűteni sem szükséges. Ilyen épületfajta, a passzívház megközelíti ezt a modellt.

Ebből az is következik, hogy a filtrációs veszteségek minimálisra csökkentésével az épület hővesztesége is jelentősen csökken. Akár a felére is! Ehhez hővisszanyerős szellőztető rendszert kell beépíteni.

Ha további érdekességeket olvasna a központi hővisszanyerős szellőztető szükségességről, akkor töltse le a kisokosunkat, írjon nekünk.

WIBA AIR A KOMFORT SZELLŐZÉS ÉRDEKÉBEN

Ha felkeltettük érdeklődését, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot és ismerje meg a lehetőségeit! Kérjen ajánlatot:
– telefonon: +36 30 218 6977
– e-mailen: info@wiba.hu
– személyesen: 4029 Debrecen, Eötvös u. 37. 3/2.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük